Forskningsbaserad och intensiv rehabilitering för dig med MS (multipel skleros)

Optima Rehab tar ett evidensbaserat och individanpassat tillvägagångssätt för rehabilitering, särskilt efter till exempel en stroke. Vid den spanska kusten erbjuder vi ett dedikerat team av fysioterapeuter och psykologer som skräddarsyr varje program efter deltagarens unika behov och mål. Vi strävar efter att ge den bästa starten och möjliggör även fortsatt rehabilitering hemma genom våra fysioterapeuter. På så sätt kan träningen fortsätta och nya mål uppnås för varje individ. Optima Rehab är engagerade i att stödja varje deltagare eller anhörig på sin resa mot återhämtning och välbefinnande.

Fysioterapi är viktigt för personer med MS

En fysioterapeutisk rehabilitering är mycket viktig vid MS. Tidigare gavs personer med MS rådet att inte anstränga sig för mycket. Nu vet man att fysisk aktivitet och träning bidrar till att bibehålla funktion och att det är bra för både hälsa och välbefinnande. Det är därför viktigt att vara så fysiskt aktiv som möjligt – men aktiviteterna kan behöva anpassas för att exempelvis vara mer energisparande. Endast vid pågående skov avråds personer med MS från träning på hög intensitet, men det är viktigt att fortsätta med aktiviteter i vardagen. Vid sjukdom med feber rekommenderas vila.

Studier visar att personer med MS kan förbättra kondition, muskelstyrka, balans och gångförmåga av träning. Träningen kan även ge minskad trötthet (fatigue), minskade depressiva symptom och bättre livskvalitet.

Fysioterapeuten kan hjälpa dig med en lämplig träningsdos och träning som är bra för dig. Fysioterapin kan syfta till att förbättra kroppens syreupptagningsförmåga och därmed öka kroppens uthållighet. Exempel på sådan konditionsträning kan vara raska promenader, stavgång, cykling, löpning, gympa, gruppträning, träning i vatten, dans, ridning, med mera –

det är viktigt att hitta en träningsform som passar just dig. Det är även viktigt att träna styrka vilket förbättrar musklernas kraft och uthållighet.

Hela kroppen behöver träning: armar, rygg, mage och ben. Styrketräningen kan utföras med olika typer av vikter, sekvens-apparater, gummiband eller med kroppen tyngd som motstånd. Välj gärna 5–10 olika övningar och en belastning där man kan klara att utföra 8– 15 repetitioner av varje övning. Träningen kan utföras både hemma och på träningslokal eller gym.

Då många personer med MS upplever att det tar längre tid att återhämta sig efter träning är det viktigt att planera in tid för återhämtning och att variera träningen. Ibland kan en ökad uttröttbarhet i musklerna (muskulär fatigue) göra att kraften tar slut snabbare än tidigare.

Då kan det vara bra att få hjälp av en fysioterapeut eller sjukgymnast med att anpassa träningen.

Då en del muskler kan upplevas spända eller spastiska är det bra att stretcha sin muskulatur. I vissa fall kan man behöva få hjälp av en annan person för att göra detta.

Rehabilitering för personer med MS med Optima Rehab i Spanien - fysioterapeut

På våra rehabiliteringsresor i Spanien erbjuder vi både individuell fysioterapi och ett flertal gruppträningspass per dag. Gruppträningen har olika teman, bland annat:

  • Konditionsträning i form av Tabata-intervaller

  • Styrketräning för hela kroppen med gummiband, vikter, hantlar och kroppen som motstånd

  • Balansträning, där vi tränar både den statiska balansen och balans under rörelse

  • Koordinationsträning

  • Rörlighetsträning

  • Handträning, där både finmotorik, styrka och stretchövningar ingår Vi erbjuder även bassäng- och vattenträning samt avspänning i olika former.

Totalt tränar vi sex timmar per träningsdag. Vi ser mycket positiva resultat gällande till exempel gånghastighet, styrka i ben och balans i våra träningsgrupper.

Rehabilitering för personer med MS med Optima Rehab i Spanien - logoped

Bland personer med MS har ca 40–50 procent har någon typ av talsvårigheter och runt 40 procent har sväljsvårigheter. Vanliga symtom på dysartri, orsakat av bristande kontroll i talmuskulaturen, är bland andra att talet blir långsammare eller otydligt, att rösten blir svagare, eller att man blir andfådd av att prata. Rösten kan också förändras. Övningar för röststyrkan. Behandlingen kan delas in i tre delar:

  • Information och rådgivning till patient och anhöriga

  • Träning av de delar av talet som är påverkade och/eller kompensatoriska strategier för att öka talförståeligheten till exempel sänkt taltempo, ökad röststyrka, överdriven artikulation

  • Kommunikationshjälpmedel.

Rehabilitering för personer med MS med Optima Rehab i Spanien - neuropsykolog

Kognitiva symtom vid multipel skleros kan uppträda tillsammans med muskulära symptom, kan vara ett resultat av kognitiv fatigue (uttröttbarhet) eller uppträda oberoende. Vanliga symptom är minnessvårigheter, förmåga att lösa problem, planera. Kognitiv återträning, som arbetsminnesträning eller träning av olika strategier underlättar vardagen.

Forskarna rekommenderar starkt nyttan av booster-sessions, dvs upprepade behandlingsserier med en viss tids mellanrum. Forskning har också visat att träning i grupp är att föredra framför kommersiellt tillgängliga program på internet.

Erfarenheten visar att individuell träning utan professionellt stöd inte ger de önskade effekterna.

Emotionella svängningar, depression, störningar i sex- och samlevnad är vanliga och kan kräva psykologiskt stöd och samtalsterapi

Jerry Larsson
Neuropsykolog

Multipel skleros (MS) är en sjukdom som skadar centrala nervsystemet, det vill säga hjärnan och ryggmärgen. Vid MS påverkas olika områden av centrala nervsystemet under sjukdomens förlopp. Man kan därför få flera olika symtom.

Multipel skleros (MS)

I hjärnan och ryggmärgen finns nervtrådar som överför nervimpulser mellan hjärnan och kroppens olika delar. Det behövs en isolering (myelin) runt nervtråden för att impulsen ska gå fram. Vid MS kommer immunförsvarets vita blodkroppar in i centrala nervsystemet och angriper myelinet. Då uppstår en inflammation och ibland skadas själva nervtrådarna, vilket leder till att nervimpulserna inte kan ledas på rätt sätt. Vilka symtom man får beror på vilka nervtrådar som blivit inflammerade.

Orsaken till MS är inte känd, men ungefär var femte person med MS har en nära genetisk släkting som också har sjukdomen. Kombinationer av vissa arvsanlag ökar risken, men det finns inget enskilt arvsanlag som gör att man får MS. Sjukdomen räknas därför inte som genetisk. Det finns forskning som tyder på att även olika saker i miljön kan ha betydelse för att man får MS.

En ökad känslighet mot vissa giftiga ämnen kan också göra att celler i hjärnan som bildar viktiga signalsubstanser förstörs.

MS brukar delas in i olika former såsom MS med skov, MS utan skov (som även kallas primär progressiv MS) och godartad MS.

Symtom som kan uppkomma vid MS kan vara känselrubbningar och skakningar, svårigheter att gå och hålla balansen, besvär med synen, nedsatt kontroll över urinblåsan, stelhet i musklerna, trötthet (fatigue), humörsvängningar med depression, störningar i minne och tankeverksamhet samt värk.

Träning i hemmet med Optima Online

För att bibehålla sina resultat efter vistelsen i Spanien rekommenderar vi fortsatt träning vid hemkomst via Optima Online, där man under ledning av fysioterapeuter kan träna kondition, styrka, balans, koordination, rörlighet, stretching, handmotorik och avspänning. Optima Online passar alla då det finns både liggande, sittande och stående träningspass. Tips ges också för att både göra övningarna tuffare och lättare.

Lämpliga pass då man har MS kan vara balansträning, pass med styrkeövningar, koordinationsträning, stretching, finmotorik och handträning.

Glöm inte att all träning och aktivitet som utförs är viktig!