Skip to content

När Susanne Åkesson sökte rehabilitering för de neurologiska skador som följde av hennes stroke blev hon nekad av vården. De ansåg att det inte var någon mening för henne att fortsätta träna. En resa med Optima Rehab bevisade motsatsen och idag kan Susanne återigen gå kortare sträckor utan hjälpmedel. 

– Det bästa med resan var insikten att ingenting är omöjligt och med rätt hjälp kan man nå sina egna uppsatta mål, säger Susanne.

Susanne Åkesson

För nio år sedan förändrades Susanne Åkessons liv för alltid – men hon märkte inte när det hände. En morgon när väckarklockan ringde vaknade inte Susanne lika snabbt som hon brukade. Hennes man reagerade direkt på att någonting var fel och ringde 112. Det visade sig att hon hade drabbats av en stroke under natten. 

– Jag var 43 år då. Jag var gift, hade tre barn och ett jobb som jag trivdes väldigt bra med. Läkarna kunde inte hitta någon anledning till varför jag hade drabbats av en stroke, berättar Susanne. 

Susanne blev kvar på sjukhuset i sex veckor – halvsidesförlamad och rullstolsburen med hjärntrötthet och nedsatt kognitivitet. Att bearbeta och ta in vad som hade hänt var svårt och förvirrande. Där spelade rehabiliteringen en stor roll för måendet, både fysiskt och psykiskt.

– För mig har rehab varit jätteviktigt för att kunna gå vidare i livet och acceptera det som hände mig, säger hon.

Inget stöd från sjukvården

Tyvärr har Susanne upplevt, precis som många andra i hennes situation, att hon inte fått den hjälp hon hade behövt från sjukvården. Den första tiden efter stroken fungerade det bra, men i takt med att tiden gick blev det allt svårare. 

– Även om jag har varit väldigt aktiv och själv letat upp ställen för rehabilitering i mitt närområde så har jag blivit nekad att komma dit. De menar att jag har varit drabbad för länge och att det inte är lönt att fortsätta träna, säger Susanne. 

Efter att ha tröttnat på att bli nekad rehab via vården hittade Susanne en annons om träningsresor med Optima Rehab och bestämde sig för att testa. 

– Jag hade ett stort behov av att komma vidare i min rehab och behövde få professionell hjälp. Hos Optima Rehab blev jag sedd och tagen på allvar. Känslan på plats i Spanien var helt fantastisk, säger Susanne.

Snabba och tydliga framsteg

Resultaten visade sig också snabbt och Susanne gjorde stora framsteg med hjälp av sjukgymnasterna på plats. Idag kan hon till och med gå kortare sträckor utan hjälpmedel och hon känner fortfarande att träningen ger henne nya möjligheter. 

– Det bästa med resan var insikten att ingenting är omöjligt och med rätt hjälp kan man nå sina egna uppsatta mål, säger Susanne. 

Förutom att gången, balansen och styrkan blev bättre efter veckorna med Optima Rehab kände också Susanne att hon fick en starkare självkänsla. Träningen pågår nu för fullt hemma med hjälp av de tips och råd hon fått under resan och med hjälp av Optima Online, som Susanne menar är ett fantastiskt verktyg. 

– Jag kan rekommendera alla som drabbats hårt av stroke eller andra neurologiska skador att åka på en resa med Optima Rehab, avslutar Susanne. 

Routine Checkups is an important part of children health.

Play Video