Skip to content

Skicross stjärnan Anna Holmlunds liv fick en drastisk vändning efter olyckan i Italien 2016. Vi fick chansen att prata med henne om hur livet ser ut idag och rollen rehabträningen spelat för att hon skulle lyckas överträffa läkarnas prognoser.  

– Jag tror att rehabträning är jätteviktigt. Jag hade inte suttit här idag om det inte var för det, berättar Anna Holmlund.

Anna Holmlund var en av världens bästa skicrossåkare. Under sin nio år långa karriär hann hon med 67 världscuptävlingar, där hon segrade i hela 19 av dem, tre SM-guld, ett VM-brons och ett OS-brons i Sotji 2014. I december 2016 befann hon sig i Italienska Innichen för att träna inför VM – men under ett träningsåk kraschade hon och blev svårt skadad. Efter en fyra månader lång medicinsk koma befarade läkarna att hon aldrig skulle kunna andas själv igen. 

Idag lever Anna med en allvarlig hjärnskada, men med sitt stora driv och hård träning har hon kommit mycket längre än läkarna trodde. 

– Idag pluggar jag på Fornby Folkhögskola, jag arbetar inom kundtjänst på ett VVS-företag och på fritiden älskar jag att simma. Det är verkligen något för mig, man känner sig så fri när man simmar, berättar Anna Holmlund. 

Livsviktig träning

Rehabiliteringen har varit otroligt viktigt för Anna efter olyckan och varje dag ägnar hon flera timmar åt träning, både fysisk och mental, med assistenter, personliga tränare och på gymmet. 

– Jag tror att rehabträning är jätteviktigt. Jag hade inte suttit här idag om det inte var för det, säger Anna. 

Tvärtemot  vad många kanske tror är det inte tack vare sjukvården Anna har fått en så framgångsrik rehabilitering. I brist på bra hjälp från regionen har hon istället anställt en egen personlig tränare och själv, med hjälp av sponsorer, fått finansiera sina rehabresor med Optima Rehab – resor som hon talar mycket varmt om. 

– Optima Rehab är de bästa inom sitt område. De har de bästa inom träning, inom fysioterapi, inom psykologi – allt är det bästa av det bästa. Bara det räcker, känslan att vara med på deras resor är så skön, säger Anna. 

Rekommenderar alla att resa med Optima Rehab

Förutom att hylla personalen på Optima Rehabs resor lyfter Anna också gemenskapen med de andra deltagarna, varav några blivit hennes goda vänner, och platsen. 

– Bara att det är i Spanien är jättebra. Det är varmt och skönt, ingen is, och man kan vara ute i solen, simma och bada hur mycket som helst. Man blir glad av att vara där! 

Anna har redan åkt på flertalet resor med Optima Rehab och planerar redan nu för ytterligare en resa i november, när Sverige är som gråast. 

– Vilka skulle du rekommendera att boka en resa med Optima Rehab? 

– Alla som har någon typ av hjärnskada skulle jag direkt rekommendera. Om ni behöver hjälp med något, har ont någonstans, om det är något i kroppen som inte fungerar – åk på en resa med Optima Rehab!

Routine Checkups is an important part of children health.

Play Video