“Hos Optima Rehab blev jag sedd och tagen på allvar”

När Susanne Åkesson sökte rehabilitering för de neurologiska skador som följde av hennes stroke blev hon nekad av vården. De ansåg att det inte var någon mening för henne att fortsätta träna. En resa med Optima Rehab bevisade motsatsen och idag kan Susanne återigen gå kortare sträckor utan hjälpmedel. 

– Det bästa med resan var insikten att ingenting är omöjligt och med rätt hjälp kan man nå sina egna uppsatta mål, säger Susanne.

Susanne Åkesson

För nio år sedan förändrades Susanne Åkessons liv för alltid – men hon märkte inte när det hände. En morgon när väckarklockan ringde vaknade inte Susanne lika snabbt som hon brukade. Hennes man reagerade direkt på att någonting var fel och ringde 112. Det visade sig att hon hade drabbats av en stroke under natten. 

– Jag var 43 år då. Jag var gift, hade tre barn och ett jobb som jag trivdes väldigt bra med. Läkarna kunde inte hitta någon anledning till varför jag hade drabbats av en stroke, berättar Susanne. 

Susanne blev kvar på sjukhuset i sex veckor – halvsidesförlamad och rullstolsburen med hjärntrötthet och nedsatt kognitivitet. Att bearbeta och ta in vad som hade hänt var svårt och förvirrande. Där spelade rehabiliteringen en stor roll för måendet, både fysiskt och psykiskt.

– För mig har rehab varit jätteviktigt för att kunna gå vidare i livet och acceptera det som hände mig, säger hon.

Inget stöd från sjukvården

Tyvärr har Susanne upplevt, precis som många andra i hennes situation, att hon inte fått den hjälp hon hade behövt från sjukvården. Den första tiden efter stroken fungerade det bra, men i takt med att tiden gick blev det allt svårare. 

– Även om jag har varit väldigt aktiv och själv letat upp ställen för rehabilitering i mitt närområde så har jag blivit nekad att komma dit. De menar att jag har varit drabbad för länge och att det inte är lönt att fortsätta träna, säger Susanne. 

Efter att ha tröttnat på att bli nekad rehab via vården hittade Susanne en annons om träningsresor med Optima Rehab och bestämde sig för att testa. 

– Jag hade ett stort behov av att komma vidare i min rehab och behövde få professionell hjälp. Hos Optima Rehab blev jag sedd och tagen på allvar. Känslan på plats i Spanien var helt fantastisk, säger Susanne.

Snabba och tydliga framsteg

Resultaten visade sig också snabbt och Susanne gjorde stora framsteg med hjälp av sjukgymnasterna på plats. Idag kan hon till och med gå kortare sträckor utan hjälpmedel och hon känner fortfarande att träningen ger henne nya möjligheter. 

– Det bästa med resan var insikten att ingenting är omöjligt och med rätt hjälp kan man nå sina egna uppsatta mål, säger Susanne. 

Förutom att gången, balansen och styrkan blev bättre efter veckorna med Optima Rehab kände också Susanne att hon fick en starkare självkänsla. Träningen pågår nu för fullt hemma med hjälp av de tips och råd hon fått under resan och med hjälp av Optima Online, som Susanne menar är ett fantastiskt verktyg. 

– Jag kan rekommendera alla som drabbats hårt av stroke eller andra neurologiska skador att åka på en resa med Optima Rehab, avslutar Susanne. 

“Resan med Optima Rehab gav energi som gjorde att jag orkade fortsätta träna hemma”

Efter att ha drabbats av en stroke kände Per Dahl att sjukvården inte gav det stöd han behövde för att rehabilitera skadorna på bästa sätt. Istället åkte han på en resa med Optima Rehab – och blev både starkare och mer motiverad att fortsätta träna. Nu vill han uppmana andra att anmäla sig. 

–Jag rekommenderar alla som kan och har möjlighet att åka på en resa med Optima Rehab, säger.

Per Dahl

År 2013 drabbades Per Dahl av en stroke. Sedan dess lever han med vänstersidig svaghet i arm och ben och måste gå med krycka inomhus eller elrullstol vid längre sträckor. Hjärnskadan visar sig också genom att han har problem med tidsuppfattningen.

– Stroken har förändrat hela mitt liv. Jag har behov av hjälp morgon och kväll, från både hemtjänsten och min sambo, berättar Per.

För Per har rehaben varit en central del i läkningsprocessen. Speciellt under den första tiden efter stroken betydde det särskilt mycket, men han upplever tyvärr inte att han fått det stöd han har behövt från sjukvården för att rehabiliteringen skulle kunna bli så bra som möjligt. 

– Den första vistelsen på sjukhuset var bra, men uppföljningen har varit dålig. Jag upplever att jag har bollats mellan kommunen och regionen, säger Per och utvecklar: 

– Rehaben skulle vara individuellt anpassad, men det var den inte. Träningen saknade intensitet och det var alltid ”någon annan” som skulle ha ansvaret vilket gjorde att det blev mycket dötid.

En resa för avkoppling och motivation

Efter att ha hört talas om Optima Rehab via en granne bestämde sig Per och hans sambo för att anmäla sig till nästkommande rehabiliteringsresa. En tid därefter var de på plats i värmen tillsammans med andra deltagare, fysioterapeuter, psykologer och anhöriga. Känslan i Spanien var, enligt Per, “mycket stimulerande”.

– Medarbetarna på plats var väldigt kompetenta och entusiastiska. Träningspassen var tuffa – inte för tuffa men ska man utvecklas måste man utmana sina gränser så mycket man kan.

Stämningen var väldigt bra enligt Per och den höga standarden på boende och mat bidrog till den positiva känslan.

– Det är alltid kul att kunna uppnå ett nytt mål och att kunna bada i havet är något av det jag kommer ihåg bäst. Resan innebar också lite avkoppling för min sambo.

”Rekommenderar alla”

Det bästa med Optima Rehabs resa var enligt Per att få möjligheten att träffa och lära känna andra med liknande besvär.

– Resan gav också energi som gjorde att jag orkade fortsätta träna hemma, säger Per.

Per Dahl

Efteråt har han känt sig starkare i kroppen och mer motiverad till fortsatt rehabilitering på hemmaplan. Nu vill han uppmana andra med förvärvad hjärnskada att boka en rehabiliteringsresa. 

– Jag rekommenderar alla som kan och har möjlighet att åka på en resa med Optima Rehab, säger Per. 

Per Dahl

Per längtar redan tillbaka till Spanien och mer träning med Optima Rehab – anmälan till nästa års resa är inskickad.

Leg. sjukgymnast Kerstin Dellrud Hellmans: “Det är en fantastisk peppande känsla i Spanien”

Med på Optima Rehabs resor till Spanien finns Kerstin Dellrud Hellmans, som är legitimerad sjukgymnast specialiserad inom neurologi. För henne innebär resorna tre veckor av pepp, gemenskap – och enorma framsteg för deltagarna. 

– Det kan handla om personer som inte har stått upp på många år och sedan kan stå och kanske gå några steg med gåbord. Den glädjen! säger Kerstin.

Kerstin Dellrud Hellmans

Sedan 1995 har Kerstin Dellrud Hellmans arbetat som legitimerad sjukgymnast för personer med neurologiska sjukdomar. 2005 blev hon klar med sin magisterutbildning och 2012 valde hon att specialisera sig inom just neurologi, av en enkel anledning.

– Jag är väldigt intresserad av både hjärnan och träning. För personer med neurologiska sjukdomar är träning något av det viktigaste för att kunna komma tillbaka till en så bra funktion som möjligt, säger Kerstin. 

Det som driver henne i det dagliga arbetet är att hon så tydligt kan se resultaten hos personerna hon behandlar. 

– Även om många inte blir helt bra blir de nästan alltid bättre, och de kan hitta nya vägar för att klara av vardagen. Att få vara med och stötta i det är otroligt roligt och tacksamt, säger Kerstin. 

Sedan 2015 har Kerstin varit en av sjukgymnasterna som åker med på Optima Rehabs resor för tre veckors intensiv rehabilitering av personer med neurologiska sjukdomar. När hon först hörde talas om upplägget blev hon snabbt nyfiken på vilka resultat man skulle kunna åstadkomma.

– Vad kan jag göra för någon i Spanien på tre veckor som jag inte kan göra för någon som tränar två gånger i veckan hemma? 

Resultatet visade sig vara förvånansvärt positivt.

– Det blev faktiskt långt mycket bättre än jag trodde från början. Att träna sex timmar om dagen ger jättemycket, säger Kerstin. 

Sjukvården brister i stödet 

Under de åtta år som gått sedan den första resan har Kerstin varit med och utvecklat Optima Online, som är den digitala möjligheten att fortsätta träna med sjukgymnasterna även efter att man kommit hem till Sverige igen. Eftersom många som drabbats av neurologiska sjukdomar upplever att det är svårt att få den rehabilitering som krävs av sjukvården i Sverige menar Kerstin att det är ett viktigt komplement. 

– Personer med neurologiska sjukdomar eller skador måste träna i hela sitt liv och då måste det finnas rätt vård för att stötta i det. Det finns tyvärr inte i sjukvården idag, säger Kerstin.

Anledningen till det tror Kerstin handlar om, som med mycket annat, att det saknas både tid och pengar för att hinna med varje patients behov. 

– Det handlar om en brist på resurser men även en inställning om att patienterna ska bli självständiga alldeles för tidigt, enligt min personliga åsikt, säger Kerstin och betonar att det skiljer sig från region till region. 

Stor glädje och gemenskap på Optima Rehabs resor

Under åren har det blivit många resor till Spanien för Kerstin och hon tröttnar aldrig på känslan hon får av att se deltagarnas framgångar och glädjas tillsammans. 

– Det kan handla om personer som inte har stått upp på många år och sedan plötsligt kan stå och kanske gå några steg med gåbord. Den glädjen! Vi har himla många framgångar under resorna till Spanien. 

En annan positiv aspekt av resorna är för Kerstin att få träffa deltagarnas anhöriga, och att tillsammans kunna diskutera vad som är lämpligt framåt och ge tips och råd för att hjälpa till och avlasta. 

– Jag tror att det bästa med resorna för många är att få vara en del av ett sammanhang och att få träffa andra med liknande problem i en positiv miljö. Vi äter gott, tränar mycket och skrattar tillsammans. Det är en fantastisk peppande känsla där nere som jag saknar när jag inte är på plats, säger Kerstin.

– Har du några tips eller råd att dela med dig av till personer som har drabbats av en neurologisk sjukdom och som läser detta?

– Tänk på att all träning och alla aktiviteter som man kan utföra är bra, oavsett om det handlar om att styrketräna eller att träna på att få upp handen till munnen. Alla rörelser är viktiga för vår hälsa och hjärna, säger Kerstin Dellrud Hellmans.  

En sommarhälsning från vår Platschef Emilia Nilsson

Hej!
Jag hoppas ni har en fin sommar så här långt, med sköna temperaturer och lagom med
träning!

Mitt namn är Emilia Nilsson och jag jobbar som platschef för Optima Rehab i Spanien. Jag
sitter och skriver från Alicante och vill med denna hälsing ge en liten återblick på säsongen.
Vi har precis som vanligt haft en intensiv och fantastisk vår. En vår där vi i personalen fått
träffa många inspirerande, starka och trevliga deltagare. Som vanligt har vi imponerats av
allas otroliga kämparglöd och peppande ord till kamraten bredvid. Hur ni fortsatt trots att
allt från topp till tå protesterat, hur ni lyckats hålla humöret på topp från morgon till kväll!

Vi vill också lyfta fram alla anhöriga och medföljande som vi också får nöjet att lära känna. Vi
ser er och förstår hur mycket ni lägger ner för att göra det möjligt för deltagarna att fokusera
på sig och sin träning. Ni är ovärderliga.


Vi på Optima Rehab vill tacka er alla för en fin vår och vi ser med glädje fram emot hösten.
Från mitten av september och framåt ska vi ta emot tre grupper och i skrivande stund har vi
bara ett par platser kvar.


Ta hand om er så hoppas jag vi ses nere i solen!

Emilia Nilsson
Leg fysioterapeut
Platschef Optima Rehab