”Resan med Optima Rehab gav oss möjligheten att umgås med andra i samma situation”

När Mikael Krausz drabbades av en stroke vändes livet upp-och-ner för honom och hustrun Gertie. I en kämpig vardag var resan till Calpe med Optima Rehab en välkommen paus. 

– Det kändes som att vi hade kommit till paradiset! Mikael fick fantastisk träning och jag fick egentid som jag inte har hemma, säger Gertie. 

Mikael Krausz drömde om mer tid att ägna åt sitt stora bilintresse och vid 62 års ålder bestämde han sig för att gå i pension. Bara ett år senare, i maj 2015, drabbades han av en stroke – och livet förändrades för alltid. 

I fyra månader blev Mikael sängliggandes på sjukhus innan han fick flytta hem till hustrun Gertie igen, då sittandes i rullstol. Förutom de kroppsliga konsekvenserna påverkade också stroken Mikaels tal och minne i form av afasi och apraxi. 

– Allt vi skulle göra som pensionärer omkullkastades. Mikael har svårt att komma ihåg vad barn och barnbarn heter och vilket som är kniv eller gaffel, berättar Gertie. 

Rehab som gav resultat

Under de första åren fick Mikael mycket hemtjänst och vård och hade ett växelboende med bra rehabträning. I takt med att träningen gav resultat minskade behoven och idag måste paret själva ta sig till fysioterapeut och en närliggande friskvårdsanläggning. Åtta år efter sin stroke kan Mikael nu gå med 4-punktskäpp, men han är fortfarande beroende av Gerties stöd. 

– Mikael är hjärntrött till max och måste vila ett par timmar varje dag. Han har svårigheter med att läsa och skriva och orkar inte med barnbarnens rop och skratt, säger Gertie. 

Att vara nära anhörig till någon som drabbas av en neurologisk skada är tufft och Gertie beskriver hur hon ibland blir tagen för givet som “hemtjänstpersonal”. 

– Min man är inte samma öppna och framåt person som tidigare. Från att ha varit mycket omtänksam och kärleksfull har han blivit mer tyst och inåtvänd, säger Gertie. 

Reste till Calpe med Optima Rehab

Något som är tydligt är hur viktig rehabträningen varit för Mikael. I början gav den väldigt snabba framsteg och även om det har stannat av lite med tiden hjälper den fortfarande till med att upprätthålla rörligheten – och ibland glimrar det till. 

– Vi gläds oerhört när vi upptäcker små framsteg, säger Gertie. 

För några år sedan lärde Gertie och Mikael känna tre andra par i liknande situationer. Ett av paren berättade om en rehabresa de åkt på med Optima Rehab och idén föddes om att åka alla par tillsammans på nästa resa. Sagt och gjort – när pandemin äntligen var över bar det av till den spanska kuststaden Calpe. 

– Det kändes som att vi hade kommit till paradiset! Mikael fick fantastisk träning och jag fick egentid som jag inte har hemma. Samtidigt hade vi möjligheten att umgås med andra i samma situation, ge varandra tips och råd och bli ompysslade i det varma klimatet, säger Gertie. 

Något som Gertie lyfter som en stor höjdpunkt var upplägget och pausen från allt det vardagliga. Att slippa tänka på mat, tvätt och andra sysslor förde paret närmare varandra. Samtidigt gjorde det också att det blev enklare att verkligen fokusera på träningen, som var hela syftet med resan. 

– Vi märkte att Mikael blev rörligare och mjukare i kroppen – men framförallt mådde vi båda två toppen när resan var slut, säger Gertie. 

Gerties råd till andra anhöriga till personer med neurologiska skador: 

  1. Försök hitta nya vänner och bekanta i liknande situation som er och lyssna till de som gått igenom detta tidigare och deras råd. 
  2. Odla bekanta så att ni inte blir ensamma. Bjud hem folk! 
  3. Gör något som bara du gillar. Gå på aktiviteter även om din partner inte vill! Jag fick en stor kasse böcker av en väninna och där har jag funnit en tillflykt när vardagen blivit svår. 
  4. Självklart blir det svårare att gå på konsert eller bio, men ge inte upp. Vi har ett par bekanta som drar med oss på allehanda aktiviteter och det är vi glada för.

Livesändning 6/10 – Rehabilitering i Spanien

6 oktober kl 17.00
Kerstin Dellrud Hellmans- fysioterapeut och Jerry Larsson – neuropsykolog berättar om rehabilitering i Spanien. Emilia Nilsson som är Optima Rehabs platschef deltar också.
Ta tillfället i akt och ställ frågor om rehabilitering efter en stroke eller en neurologisk sjukdom

Välkommen

Länk till livesändningen:
https://us02web.zoom.us/j/85448164007

Stroke och neurologisk rehabilitering Bosön i Stockholm

7 – 11 november 

Nu erbjuder vi dig som har drabbats av någon neurologisk sjukdom eller skada en intensiv rehabiliteringsvecka på Lidingö. Tillsammans med två erfarna fysioterapeuter erbjuder vi ett program med både individuell och gruppträning. Träningen anpassas helt efter dina mål och förutsättningar. Målen fastställer vi tillsammans och därefter tar fram ett träningsprogram. Vi startar måndag morgon kl 09.00 och slutar på söndag efter lunch. Träningen pågår varje dag mellan 09.00 – 16.00. På kvällarna efter en stunds vila intar vi en gemensam middag (för de som bor på hotellet).


Vi kommer att vara på Bosön som är Riksidrottsförbundets anläggning på Lidingö. På Bosön tränar Sveriges olika landslag men förutom detta så har Bosön en mycket fin hotellanläggning. Här har vi tillgång till bra och delvis nyrenoverade träningslokaler. Alla lokaler är anpassade för funktionsnedsatta. Lidingö ligger cirka 30 minuter från Centralstationen. Om du bor i Stockholm och vill bara vara med på träningen går det också bra. Självfallet ingår även lunch och kaffepauser. Självklart får du gärna ta med dig en anhörig/assistent. I varje rum finns det två enkelsängar och dusch/toalett.