Frågor & svar

Det finns naturligtvis många frågor innan man beslutar om att resa på en rehabiliteringsresa. Vi svarar mer än gärna på alla frågor. Om du inte hittar svaret på din fråga här nedan kan du alltid kontakta oss.

Skicka in försäkringskassans dokument ”Ansökan om vård utomlands” med en kopia av din aktuella läkarjournal. Du måste även erhålla en behandlingsplan från oss som sedan skall skickas till Försäkringskassan. Om du vill du ha vår hjälp med ansökan så du skicka in alla handlingar inklusive försäkringskassans blankett om fullmakt för ditt ärende, direkt till oss. Vi tar då kontakt med Försäkringskassan och skickar in alla nödvändiga handlingar.

Du kan även ansöka om ersättning efter det att du har kommit hem men då tar du en risk eftersom du inte vet om du kommer att få ersättning.

Alla kan söka och åldern har ingen betydelse i det här sammanhanget.

Har du assistansersättning som finansierar lön och övriga omkostnader kan du ta användning av den hos oss. Prata med ditt assistansbolag så hjälper de till.

Vi hanterar din kontakt med flygbolaget du ska resa med så att din eller dina platser blir ändamålsenliga och exempelvis eventuell elrullstol kan tas med.

Du kan självklart boka resan själv så länge den koordineras med oss. Detta för att vi ska kunna ordna dina övriga transport exempelvis när du anländer till flygplatsen.

Efter studier har vi kommit fram till att 19 dagarsprogram är det mest optimala. Vi vill inte arrangera program där vi vet att behandlingsresultaten inte kommer att lyckas. Självfallet kan du även stanna längre än så.

Svaret är ja och vi rekommenderar att du gör det. När du fokuserar på träningen kan din familj koppla av i en härlig miljö. Har du problem att klarar dig själv måste du i ha med dig anhörig eller assistent då vi inte har assistanspersonal på plats. Vi kan ordna med assistansservice för en extra ersättning så länge tjänsten beställs i förväg. Kontakta oss för prisuppgift.

Det är alltid upp till var och en och väldigt individuellt. Vi anser dock att man bör åka mer än en gång.  Du får då hjälp att upprätthålla en nivå som är bra för dig och våra medicinska experter ger dig råd för bättre kontinuitet i din behandling.

Tyvärr lämnar inte Landstinget ersättning för rehabilitering utomlands. Du kan dock ansöka om ersättning från Försäkringskassan.

Ibland täcker privat sjukvårdsförsäkring också rehabiliteringskostnaden. Dessutom kan vi erbjuda kredit via Medical Finans.

Självklart kan du det. Assistenten bor antingen i ditt rum eller i eget rum i anslutning. Har du assistent hemma måste du ta med dig en person på resan som kan hjälpa dig då vi tyvärr inte har omsorgspersonal. Om det är din make/maka som hjälper dig hemma måste du ta med honom/henne eller någon annan närstående. Kom ihåg att det är en helt annan sak att klara sig i sitt hem jämfört med att bo på en anläggning.

Givetvis kan du det men då måste det bekräftas av flygbolaget och av oss. Kontakta därför oss så hjälper vi dig. Vi erbjuder dig också att hyra elrullstol eller elmoped på plats.

Alla våra anläggningar är handikappanpassade men inte alla rum. Hotellen har dock ett antal rum som är helt anpassade för gäster med rullstol. Behöver du ett handikappanpassat rum så säger du säga till om detta vid din bokning. Detta är vanligtvis inget problem alls.

Vi för journal och när du åker hem får du en så kallad epikris – en slutanteckning som du kan använda och visa din läkare eller annan medicinsk personal.

Självklart får du det. Alla gäster får med sig ett träningsprogram för att kunna träna när man är hemma i Sverige.