Skip to content

Givetvis finns  det många frågor innan du reser med oss och vi svarar mer än gärna. Om du inte hittar svaren här på hemsidan är du hjärtligt välkommen att kontakta oss.

Frågor & svar​

Givetvis finns  det många frågor innan du reser med oss och vi svarar mer än gärna. 
Om du inte hittar svaren här på hemsidan är du hjärtligt välkommen att kontakta oss.

Vistelsen i Spanien är på tre veckor och därefter är det viktigt att du fortsätter att träna. Digital träning är ett bra alternativ för dig som behöver handledning även när du är i Sverige. Vi ser det som en fortsättning på träningen i Spanien.

Evidensbaserad rehabilitering är behandling som är baserad på forskning och beprövad verksamhet. All vår rehabilitering är baserad på detta

Det finns en möjlighet att erhålla ersättning från Försäkringskassan för vård utomlands. Optima Rehab hjälper dig att ansöka om ersättning. Det är regionen du bor i som bestämmer om du kan få ersättning och hur mycket. Vi har också ett samarbete med Medical finance. Du kan låna upp till 50 000 SEK utan ränta och dela upp kostnaden upp till två år.

Vi har alltid en fysioterapeut som är specialist inom neurologi samt två andra fysioterapeuter som har lång erfarenhet av rehabilitering av stroke och neurologiska sjukdomar. På plats finns även en logoped för deltagare med afasi eller talproblem. Dessutom har vi alltid en neuropsykolog på plats. Dessa har lång erfarenhet av behandling av personer som har drabbats av stroke eller någon neurologisk sjukdom.

Vi är anslutna till WebDoc som erbjuder en säker uppkoppling med video via internet mellan terapeuten och deltagaren. Terapeuten lägger upp ett behandlingsprogram som sedan följs upp en gång i veckan. Det kan vara träning med fysioterapeut, talträning med logoped eller kognitiv träning med neuropsykolog. Vi har paket med tio behandlingstillfällen och självklart kan man köpa till extra tillfällen om man behöver mer.

Skicka in försäkringskassans dokument ”Ansökan om vård utomlands” med en kopia av din aktuella läkarjournal. Du måste även erhålla en behandlingsplan från oss som sedan skall skickas till Försäkringskassan. Om du vill du ha vår hjälp med ansökan så du skicka in alla handlingar inklusive försäkringskassans blankett om fullmakt för ditt ärende, direkt till oss. Vi tar då kontakt med Försäkringskassan och skickar in alla nödvändiga handlingar.

Du kan även ansöka om ersättning efter det att du har kommit hem men då tar du en risk eftersom du inte vet om du kommer att få ersättning.

Svaret är ja och vi rekommenderar att du gör det. När du fokuserar på träningen kan din familj koppla av i en härlig miljö. Har du problem att klarar dig själv måste du i ha med dig anhörig eller assistent då vi inte har assistanspersonal på plats. Vi kan ordna med assistansservice för en extra ersättning så länge tjänsten beställs i förväg. Kontakta oss för prisuppgift.

Innan du kommer till Spanien har du fyllt i en hälsoblankett och du har också samtalat med vår platschef. Detta underlättar för oss att planera för din vistelse. Om du behöver hjälpmedel mm kommer allt att finnas på plats när du kommer. Vi tar hand om dig redan från Alicantes flygplats.

Hela anläggningen inklusive sviterna är anpassade för funktionsnedsatta gäster. Det som vi förutsätter är att du är självgående eller har någon som kan hjälpa dig med förflyttningar och personlig hygien. Om du inte klarar dig själv kan du köpa in sådana tjänster men det är viktigt att det görs i god tid före vistelsen.

Hela din rehabilitering anpassas efter dina mål och möjligheter. Om du inte kan vara med på någon gruppträning kommer vi att ha ett alternativ för dig.

Som du kanske är medveten om har arbetsgivaren ett rehabiliteringsansvar. Forskningen har visat att chanserna att kunna återgå till arbetet i någon form ökar betydligt om man involverar arbetsplatsen på ett eller annat sätt. Självklart är det du som bestämmer om vi skall ha kontakt med arbetsgivaren eller inte.

Givetvis får du som anhörig/assistent/vän följa med på resan. Vi tycker att det är viktigt för den fortsatta träningen att man har någon som vet hur träningen skall fortsätta. Det ger också en möjlighet att få mer kunskap/förståelse om sjukdomen vilket underlättar när man är hemma. Dessutom är det ju en möjlighet att kunna koppla av med god mat och fint väder.

Innan du åker hem kommer du att få ett träningsprogram som du skall fortsätta att följa. Detta är mycket viktigt. Det gäller att bibehålla de fina resultaten du kommer att uppnå.

Vi har satt ett tak på tio deltagare plus medföljande. Småskaligheten möjliggör individuell behandling men även möjlighet för deltagarna och medföljande att lära känna varandra. Detta skapar en trygghet både hos deltagarna och medföljande.

Vi är på ett hotell som heter Suitopia. Hotellet ligger precis vid Medelhavet i en stad som heter Calpe. Det är cirka 50 minuters bilfärd från Alicantes flygplats.

Alla kan söka och åldern har ingen betydelse i det här sammanhanget.

Har du assistansersättning som finansierar lön och övriga omkostnader kan du ta användning av den hos oss. Prata med ditt assistansbolag så hjälper de till.

Det är alltid upp till var och en och väldigt individuellt. Vi anser dock att man bör åka mer än en gång.  Du får då hjälp att upprätthålla en nivå som är bra för dig och våra medicinska experter ger dig råd för bättre kontinuitet i din behandling.

Tyvärr lämnar inte Landstinget ersättning för rehabilitering utomlands. Du kan dock ansöka om ersättning från Försäkringskassan.

Ibland täcker privat sjukvårdsförsäkring också rehabiliteringskostnaden. Dessutom kan vi erbjuda kredit via Medical Finans.

Givetvis kan du det men då måste det bekräftas av flygbolaget och av oss. Kontakta därför oss så hjälper vi dig. Vi erbjuder dig också att hyra elrullstol eller elmoped på plats.

Alla våra anläggningar är handikappanpassade men inte alla rum. Hotellen har dock ett antal rum som är helt anpassade för gäster med rullstol. Behöver du ett handikappanpassat rum så säger du säga till om detta vid din bokning. Detta är vanligtvis inget problem alls.

Vi för journal och när du åker hem får du en så kallad epikris – en slutanteckning som du kan använda och visa din läkare eller annan medicinsk personal.

Självklart får du det. Alla gäster får med sig ett träningsprogram för att kunna träna när man är hemma i Sverige.

Play Video